U bevindt zich hier: Over PNA Group > Prof. Dr. Ir. G.M. Nijssen
Prof. Dr. Ir. G.M. Nijssen
 
Prof. Nijssen wordt beschouwd als één van de grondleggers op het gebied van business modellering en informatieanalyse gebaseerd op natuurlijke taal en feiten oriëntatie. Momenteel is hij CTO van PNA Group. Hij is lid van de OMG SBVR 1.1 Revision Task Force (RTF), lid van de BMPN (Business Process Model and Notation) Task Force, van de SIMF (Semantic Information Modeling for Federation) SIG to specify the RFP for Federation en lid van de werkgroep om MDA (Model Driven Architecture) meer semantisch en praktisch toepasbaar te maken. Hij is de geestelijke vader van wat nu (via NIAM, UI, UK en Kenniskunde) luistert naar de naam CogNIAM, dat onderdeel uitmaakt van de SBVR standaard van de OMG. Onder zijn publicaties mogen meer dan 50 artikelen en 7 boeken gerekend worden.
 
Al meer dan 35 jaar is zijn belangrijkste missie het ontwikkelen van methodes of protocollen voor het helder in kaart brengen, valideren en borgen van kennis. Deze kennis kan, wanneer deze is opgeslagen in een kennisbank, veelvuldig worden gebruikt voor meerdere productieve doeleinden.
 
CogNIAM streeft ernaar om gebruikers en klanten (en hun impliciete kennis) te betrekken bij het volledige business modellering en ontwerpproces. Deze betrokkenheid kan worden bereikt door gebruik te maken van een kleine maar exacte deelverzameling (subset) van natuurlijke taal als communicatiemiddel en door het definiëren van business rules en informatiesysteem specificaties. Het gebruik van natuurlijke taal in samenhang met de CogNIAM methode betekent begrijpelijkheid voor alle stakeholders en heldere communicatie tussen deze stakeholders. Dit is de hoofdreden voor het succes van PNA en CogNIAM.
 
Prof. Nijssen is begonnen met feiten-gebaseerd modeleren in het begin van de jaren ’70 bij het Europese hoofdkantoor van Control Data (een pionier op het gebied van computertechnologie) in Brussel. Hier werd NIAM, een feiten-gebaseerde business practice en notatiewijze, ontwikkeld.
Tijdens deze periode was hij ook verbonden aan verschillende academische instituten en internationale organisaties op het gebied van standaardisering. Hij is voorzitter van IFIP WG 2.6 (Databases), lid van WG 8.1 (Information Systems) en lid van ISO TC97/SC5/WG3 (Conceptual Schema) geweest. Hij wordt gezien als de grondlegger van verwoording binnen de computertechnologie.
 
Prof. Nijssen is van 1982 tot 1989 voltijds hoogleraar geweest aan de universiteit van Queensland in Brisbane (Australië), waar hij o.a. samen met prof. Terry Halpin heeft gewerkt aan de verdere ontwikkeling van NIAM en ORM (Object Role Modeling).
Bij zijn terugkomst in Nederland in 1989 heeft hij PNA Group opgericht en daarnaast een functie vervuld bij de universiteit van Maastricht. Een aantal jaren later heeft hij zich geheel gericht op PNA Group, een bedrijf dat zich volledig heeft toegelegd op business requirements.
De door prof. Nijssen ontwikkelde methodes zijn ook succesvol getransformeerd naar en toegepast binnen het onderwijs, zodat er sneller en veel efficiënter geleerd kan worden. De dochterondernemingen van PNA Group maken allen op hun eigen expertisegebied gebruik van deze methodes (zoals CogNIAM) om voordelen voor hun klanten te behalen.